Nå er vi endelig ferdig med oppussingen, og det har faktisk blitt veldig bra 🙂 Utrolig deilig å ikke måtte bruke hvert ledig minutt på sparkel, puss, maling og fug. Ble ferdig i grevens tid til årets høydepunkt – OL!!
Så nå er det straks klart for å legge ut leiligheten på nytt for salg. Takstmannen kommer på tirsdag, så vi er spente på hva han har å si 🙂
Vi skal ta nye bilder av leiligheten, så skal se om jeg får lagt ut disse på bloggen også – så alle kan se på vårt «underverk». Ny oppføring på CV’en = Håndtverkere 😛
Endelig ferdig kan tiden tilbringes til noe annet enn jobbing, så i vintermørk og kulde(og mellom slagene på OL), har jeg tatt opp min noe nystartede hobby. Før jul gikk jeg løs på prosjekt lage hjemmelagde ting. Og blant annet lagde jeg litt forskjellige såper, som jeg ga bort i julegaver.
Nå har jeg laget ny batch av kanel, honning og lavendelsåpe.
Tenkte å dele oppskriften med dere – kanskje er det andre som også vil prøve seg som såpekokere, nå som været ikke akkurat lokker oss ut på tur 🙂
Dette er hva du trenger:
86gr lut, 225 gr vann, 125 gr delfiafett, 50 gr solsikkeolje, 450 gr olivenolje + valgfrie tilsetninger.
Det meste får man tak i på matbutikken, det eneste jeg bruker som ikke er å få kjøpt på lokalbutikken er duftoljer. Dette er ikke nødvendig å bruke, men gir jo mer duft.
Du kan også bruke mange forskjellige fett og oljetyper, men bruk da en såpekalkulator, slik at lutmengden blir korrekt.
Slik gjør du:
Smør formene med litt olje. Mål opp ingrediensene nøye! Hell korrekt mengde vann i en stål/solid plast bolle/kjele- IKKE aliminium. Deretter heller man lut i vannet. Veldig viktig å man heller lut i vannet, og ikke vann på lut for å unngå ulykker i hjemmet. Eirik minnet meg på en gammel huskeregel fra kjemitimene på skolen. Syre i vann går an, men vann i syre blir uhyre! Når man rører luten inn i vannet, får det raskt en meget høy temperatur rundt 90 grader. Påse at man rører ut dette under kjøkkenvifte/utendørs, så man ikke puster inn dette. Rør ut blandingen, og la den avkjøle.
Smelt delfiafett, og bland med olje. Når lutblandingen og oljeblandingen har samme temperatur(mål med termometer), kan disse blandes. Varm opp oljen dersom den mister varme før lutblandingen. Når begge er rundt 40-50 grader kan man blande disse sammen i en bakebolle.
Rør godt med stavmikser. Håpløst for hånd pga tidsbegrensningen man har.
Når dette er godt blandet er det tid for å tilsette ønskelige ting. I dag har jeg brukt honning, kanel og lavendelolje.
Kanel gir noe slipende effekt, samt at den gir farge. Honningen gjør at den føles mykere og skummer mer. Lavendel gir en deilig lukt.
Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal bruke noe kunstige tilsetningsstoffer i mine såper, de skal være helt naturlige. Så alt av farger etc, må komme fra krydder/urter eller andre matvarer. Så her er det bare å være kreativ.
Hvis man ikke tilsetter noe til denne basisoppskriften blir såpen så og si hvit. Det er kanelen som gjør den beige/sandfarget.
Når jeg lager kaffesåpe, bruker jeg kaffegrut som tilsetning. Vaniljestang gir fine «sorte prikker». Man kan også lage feks ringblomst te og erstatte vannet med dette. Paprikapulver gir rosa farge. Valgmulighetene er uendelige 🙂
Når såperøren er ordentlig godt blandet, og begynt å tykne, heller man over i former. Bruk oljesmurte silikonformer – da er det enkelt å få såpen ut igjen også. Her har jeg brukt muffinsformer, men jeg bruker også i blant en vanlig silikonkakeform, og kutter opp såpestykker fra blokken når den har stivnet.
Så kan man pynte eller stemple hvis man vil. Idag valgte jeg stempler, og litt småpynt.
Som man kan se nå, så ser såpene nærmest oransje ut. Om et par dager, når de har tørket litt skifter de farge til beige.
Vask alle ting man har brukt med eddikvann, for å fjerne spor av lut. Vask også gjerne over kjøkkenbenk etc med eddik.
De skal nå stå i formen sin i ca 1 døgn. Deretter vipper man de forsiktig ut av formen sin. Så starter tørkeprosessen. Luten forsvinner etter et par dager. Men de skal helst tørke rundt 6 uker før bruk. Nylagde såper blir altfor lettoppløselige. I tørkeperioden bør de snus nesten hver dag for å sikre jevn tørking.
Når 6 uker har gått, er det klart for innpakning. Her er det detaljene som teller 🙂
Så jeg får vel følge opp denne om rundt 6 uker, når innpakningen er klar.
God såpekoking!